Vloeibaar eigeel

Gepasteuriseerd, vloeibaar ei is het eigeel en het eiwit samen. Het kan echter ook zo zijn dat u alleen het eiwit of eigeel nodig heeft voor bijvoorbeeld bakgerechten. Gelukkig bestaat er daarom ook vloeibaar eigeel en eiwit.

Het scheiden van het eiwit en eigeel gebeurt in eiproductfabrieken. De eieren worden door machines opengebroken en het eigeel valt in een apart bakje van het eiwit. De eieren gaan hierna  door een buis waarbij het eiwit de buis eerder verlaat door de gaatjes in de buis. Het eigeel wordt later opgevangen en vormt het vloeibare eigeel dat wij in de winkels zien in grote flessen vloeibaar eigeel.

Gepasteuriseerd eigeel

Gepasteuriseerd eigeel is vloeibaar eigeel dat gepasteuriseerd wordt. Bij pasteuriseren wordt het vloeibare ei kort verwarmd om zo de micro-organismen te doden. Hierdoor wordt het ei langer houdbaar.

Doordat het vloeibare eigeel niet verwarmd wordt boven de 63°C, behoudt het vrijwel al zijn eigenschappen. Zo stolt het bijvoorbeeld niet en kan het goed gemengd worden met bijvoorbeeld meel. Gepasteuriseerd eigeel is ongeveer 6 weken houdbaar, mits het in de koelkast bewaard wordt. Het kan langer houdbaar gemaakt worden door de toevoeging van conserveringsmiddelen zoals suiker en zout.

Gepasteuriseerd eigeel kopen of zelf splitsen?

Het heeft beide zijn voordelen: gepasteuriseerd eigeel is langer houdbaar en kost minder tijd bij de bereiding van gerechten/sausen. Als u weinig eigeel nodig heeft, kunt u de eieren misschien beter zelf splitsen in plaats van gepasteuriseerd eigeel te kopen.

Waar u eigeel voor kunt gebruiken:

Vloeibaar en gepasteuriseerd eigeel wordt gebruikt in sauzen, zoals de hollandaisesaus saus, de saus van pasta carbonara, en mayonaise. Heeft u geen vloeibaar eigeel in huis, maar splitst u eieren zelf en weet u niet wat u met het overgebleven eigeel kunt doen? Maak er dan bijvoorbeeld mayonaise van!