Wat zijn goede vetten? De 9 onmisbare vetten in voeding

Vetten worden vaak gezien als óngezond. Maar in een gezond dieet bieden verschillende vetten juist een aantal belangrijke gezondheidsvoordelen. Ze dragen bij aan een beter denkvermogen, een gebalanceerd gewicht, een goede gezondheid van het hart, oog- en breinontwikkeling, én een goed humeur – ook niet onbelangrijk.

Wat zijn de goede vetten en in elke producten vindt u deze?
De top 3 van voedingswetenschappers van Institute of Food Technologists:

1. Omega-3 vetzuren

Op 1 staan de omega-3 vetzuren. Dit zijn zijn goede vetten en behoren tot de onverzadigde vetten. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat deze vetzuren belangrijk zijn voor de breinontwikkeling, het denkvermogen, de gezondheid van de ogen, en tevens ervoor zorgen dat u beschermd wordt tegen dementie en depressie. U verlaagt bij de inname van voldoende omega-3 de kans op een acute hartstilstand en een herseninfarct.

Waar zit het in? Omega-3 vindt u voornamelijk is vis. Vissen halen de vetten uit hun voeding: algen. Door het eten van de vis krijgen wij de goede vetten ook binnen. Omega-3 vetzuren zitten hiernaast in groene groenten, vlees en ei. Bij vlees en eieren krijgen wij omega-3 op dezelfde manier binnen zoals bij het eten van vis. Een voorbeeld: de kippen eten gras en ander voer, halen hier omega-3 uit en wij eten het ei en krijgen ook omega-3 vetzuren binnen.

2. Pinoleenzuur

Pinoleenzuur, is de olieachtige stof uit pijnboompitten. Het valt onder de meervoudig onverzadigde vetten en zorgt voor een vol en verzadigd gevoel. Het draagt hiermee bij aan een gebalanceerd gewicht. En een gebalanceerd gewicht is belangrijk voor een goede gezondheid, omdat verschillende ziektes hierbij vermeden worden.

Pinoleenzuur zit in pijnboompitten en wordt ook verkocht in capsules.

3. Geconjugeerd linolzuur

Geconjugeerd linolzuur (CLA) is de natuurlijke variant van transvetzuren. Transvetten zijn ongezond, maar de natuurlijke variant biedt gezondheidsvoordelen. Uit onderzoeken blijkt dat het in het lichaam ervoor zorgt dat vetmassa in spiermassa wordt omgezet. Er zijn ook wetenschappelijke onderzoeken die aantoonden dat het bij muizen een tumor-remmende werking had en het risico op hart- en vaatziekten verlaagde.

Geconjugeerd linolzuur (CLA) zit in vlees en melk van runderen en andere herkauwers zoals schapen en geiten. Eieren zijn ook een goede bron van CLA.

Olies

De overige 6 bronnen van goede vetten zijn: lijnzaadolie, hennepolie, visolie, koolzaadolie, sojaolie en kokosolie. Deze bronnen van goede vetten zijn olies die niet iedereen in zijn keukenkastje heeft staan. Sommige olies zijn bestanddelen die aan producten worden toegevoegd.

De olies hebben gezonde eigenschappen doordat zij gezonde vetzuren bevatten, zoals omega-3, omega-6, omega-9 of linolzuur. Wetenschappers zijn het echter niet helemaal eens over de positieve eigenschappen van deze oliesoorten. De goede vetten in de top 3 van het onderzoek van het Institute of Food Technologists zijn menigmaal onderzocht en hier zijn wetenschappers het dan ook over eens: omega-3 vetzuren, pinoleenzuur en geconjugeerd linolzuur (CLA) zijn goede vetten met positieve gezondheidseffecten. Ze zijn onmisbaar in (en voor) een gebalanceerd en gezond dieet.

Bron(nen)
Nine fats to include in a healthy dietInstitute of Food Technologists, via ScienceDaily.