De 5 functies van eieren als sportvoeding

Sporters eten veel eieren, maar waarom eigenlijk? Eieren bevatten meer dan alleen veel eiwitten, en zijn hiermee goede en gezonde sportvoeding: of u nu wilt afvallen door sport of juist spiermassa wilt opbouwen.

1. Energie

Eieren zijn een goede bron van ijzer: een mineraal die cruciaal is voor uw energieniveau. IJzer zorgt ervoor dat zuurstof goed door uw lichaam wordt getransporteerd. Dit is belangrijk voor uw uithoudingsvermogen – iets wat bij het sporten zeker van pas komt – en uw spierkracht. Wanneer u tekort heeft aan ijzer bent u sneller buiten adem en voelt u sneller en heviger de vermoeidheid in bijvoorbeeld uw ledematen. Mensen die veel sporten hebben dan ook meer ijzer nodig om 'op de been te blijven'.

2. Opname voedingsstoffen

Eieren bevatten naast ijzer ook verschillende B-vitaminen. Ze zijn hiermee een vorm van gezonde sportvoeding, want B-vitaminen zijn belangrijk voor uw lichaam. Net zoals ijzer zijn deze vitaminen belangrijk voor uw energieniveau. U neemt door B-vitaminen namelijk beter zuurstof op uit voedingsstoffen.

3. Spierherstel

Uiteraard bevatten eieren veel eiwitten. Eiwitten zijn belangrijk voor uw spierherstel, want sporten beschadigt eerst uw spieren. De fijne scheurtjes die door sporten in uw spieren ontstaan, worden door eiwitten en de aminozuren in eieren gemakkelijker 'gevuld'. In combinatie met rek- en strekoefeningen zorgt de inname van voldoende eiwitten ervoor dat u vrijwel nooit last heeft van spierpijn! Uw spieren kunnen er bijna direct weer tegenaan! Handig als u spiermassa wilt opbouwen en daarvoor intensief sport.

4. Spiermassa

De eiwitten in eieren zorgen er ook voor dat u beter en sneller spiermassa kunt opbouwen. Sporten wordt gemakkelijker wanneer uw spieren hersteld zijn voor u ze weer 'beschadigt', wat u met sporten eigenlijk doet. Eiwitten en aminozuren zorgen ervoor dat er nieuw spierweefsel en nieuwe spiervezels gemaakt worden en u dus spiermassa gaat opbouwen. Met te weinig eiwitten krijgen uw spieren niet de kans om in massa toe te nemen.

Naast de aminozuren zorgt het geconjugeerd linolzuur in eieren ervoor dat vetmassa in spiermassa wordt omgezet. Eieren dragen dus bij aan een goed gevormd lichaam, ook al eet u meer om voldoende eiwitten binnen te krijgen; u krijgt geen onnodige vetmassa, maar het lichaam gebruikt dit voor het spiermassa opbouwen. Eieren zijn ook hierom een gezonde vorm van sportvoeding.

5. Ontspanning

Na het sporten kunt u last hebben van gespannen spieren. Magnesium zorgt ervoor dat spieren kunnen ontspannen. Dit mineraal is dan ook erg belangrijk wanneer u last heeft van stress. Ook bij sport is het van belang dat spieren tot rust komen. En dat kan met gezonde sportvoeding zoals eieren. Eieren zijn namelijk een bron van het mineraal magnesium.