Eetlust verminderen met spinazie en een eitje

Wellicht is het u niet ontschoten in het nieuws dat we tijdens een spannende actiefilm bewezen ongemerkt hele zakken chips, nootjes of koekjes opeten. De oplossing? Eet als avondmaaltijd spinazie met een gekookt eitje.

Het gekookte eitje bij uw spinazie is niet alleen lekker, het is ook nog eens functioneel. In spinazie (en amandelen, cacao, cashewnoten, bessen, thee en sojaproducten) zit het stofje oxaalzuur, waardoor tanden ruw aan gaan voelen. Een vervelend gevoel, maar ook slecht voor de tanden want het haalt een flinterdun laagje calcium van het gebit af! Direct uw tanden poetsen na het eten van voeding met oxaalzuur, vergroot deze schade. Een eitje gaat het schadelijke effect van oxaalzuur tegen. Eerste probleem opgelost!

Hongergevoel verminderen

De spinazie is de oplossing voor als u 's avonds op de bank met een spannende film in de verleiding komt om de hele voorraadkast leeg te eten. In spinazie zit namelijk thylakoïde. En dit blijkt de hedonische honger (zin in eten voor het genot) met 94% te verminderen en de gewichtsafname met 43% te doen toenemen.

1. Eetlust onder controle

Hedonische honger is honger naar vet en/of zoet eten, omdat hierbij het beloningscentrum in de hersenen meer geprikkeld wordt. Spinazie, met thylakoïde, versterkt de productie van verzadigingshormonen en vermindert de hedonische honger. Zo heeft u uw eetlust beter onder controle. Dat ontdekten onderzoekers aan Lund University. “Ons onderzoek toont dat een drankje met thylakoïden vóór het ontbijt, de hunkering naar eten verlaagt en de hele dag een meer verzadigd gevoel geeft,” zegt Charlotte Erlanson-Albertsson, hoogleraar aan Lund University.

2. Meer afvallen

Uit het onderzoek bleek ook dat de proefpersonen (met overgewicht) door de thylakoïde in spinazie meer gewicht verloren, mede doordat zij zich gemakkelijker konden houden aan de aanbevolen 3 maaltijden per dag.  

Perfect ontbijt

Een voorbeeld van een perfect ontbijt om uw eetlust te verminderen, is daarom een groene smoothie met spinazie gevolgd door een gebakken of gekookt eitje. Naast eieren gaan melk en room het schadelijke effect van oxaalzuur ook tegen. Zo heeft u een langdurig verzadigd gevoel, bent u de rest van de dag bestand tegen lekkere verleidingen zoals zoetigheid of een vette snack uit de muur op weg naar huis, en beschermt u evengoed uw tanden!

Bron(nen)
Spinach extract decreases cravings, aids weight lossLund University, via ScienceDaily.