Vloeibaar eiwit

Meestal gebruiken we hele eieren; voor een gebakken ei, een omelet, bakgerechten, sauzen, gehaktballen, en ga zo maar door. Echter worden er voor heel veel producten alleen het eiwit of alleen het eigeel gebruikt. Daarom zijn er producten op de markt die alleen het eiwit of eigeel bevatten. Zo zijn er onder meer de grote flessen vloeibaar eiwit. Doordat het eiwit hierbij niet meer in de beschermde schaal zit, is het minder houdbaar. Om het vloeibare eiwit langer houdbaar te maken, wordt het gepasteuriseerd.

Gepasteuriseerd eiwit

Wat is gepasteuriseerd eiwit eigenlijk? Pasteuriseren is een proces waarbij levensmiddelen, waaronder ook eieren, kort verwarmd worden. Dit wordt gedaan om de levensmiddelen langer houdbaar te maken. Levensmiddelen zoals eieren en melk zijn kort houdbaar doordat deze producten micro-organismen bevatten. Dit zijn minuscule bacteriën die na verloop van tijd groeien en zo de eieren niet langer houdbaar maken. Bij pasteuriseren wordt vloeibaar eiwit dat kort verwarmd wordt, waardoor de micro-organismen door verhitting gedood worden. Gepasteuriseerd eiwit is door dit pasteurisatieproces ongeveer 6 weken houdbaar.  

Gepasteuriseerd eiwit kopen

Bij supermarkten, groothandels en andere voedingswinkels kunt u gepasteuriseerd eiwit kopen. De een wil gepasteuriseerd eiwit kopen om mee te bakken. Het wordt namelijk veel gebruikt in banketbaksels zoals macarons, bavarois, meringues, schuimpjes en schuimtaart. Andere willen gepasteuriseerd eiwit kopen omdat zij veel sporten en het eiwit bijdraagt aan spierherstel en spieropbouw, maar zonder het eigeel minder vet is. Al met al is vloeibaar eiwit een handig product voor degenen die alleen eiwit nodig hebben.