7 Recepten voor gevulde eieren

Gevulde eieren

Een ei is een gezond alternatief voor chips, borrelnoten of vette snacks uit de frituur of oven. Waarom? Eieren bevatten voornamelijk eiwitten en vet. Dat laatste klinkt niet heel positief, maar vet is niet perse slecht. We hebben vet nodig als brandstof voor ons lichaam. “Bij een gezond eetpatroon komt tussen de 20 en 40% van de energie uit vet,” dat meldt het Voedingscentrum. Bovendien is maar 3% van een ei 'slecht vet' (verzadigd vet). Ook dit hebben we nodig, maar dienen we wel te beperken. Waarom zijn gevulde eieren dan een gezond alternatief voor andere snacks? In andere snacks zoals zoutjes of nootjes, zit naar verhouding véél meer vet. Zo zit er bijvoorbeeld in paprika chips 35% vet. 
 

Vol gevoel

Eiwitten en vet zorgen voor een verzadigd gevoel. U zit er dus snel vol van. Dit komt doordat het relatief lang in de maag blijft. Zo bent u minder geneigd om veel te eten, want de honger is deels weggenomen. U kunt dus gewoon als tussendoortje een gevuld ei of 2 eten. Dan kunt u er weer even tegenaan. 
 

Gevulde eieren maken

Voor ieder gevuld is de basis hetzelfde:
  1. Kook de gewenste hoeveelheid eieren
  2. Spoel de eieren na het koken gelijk af onder de koude kraan. Zo kunt u de schaal beter verwijderen
  3. Laat de eieren afkoelen en verwijder de schaal
  4. Halveer de eieren in de lengte en doe de eidooiers in een kom
  5. Prak de eidooiers en meng dit met de rest van de ingrediënten (zie recepten)
  6. Vul een spuitzak met het mengsel en vul de eieren (als je geen spuitzak hebt, kun je het mengsel ook met een lepeltje in de eieren scheppen)
  7. Bestrooi als finishing touch de eieren met een restje van de ingrediënten (bieslook, paprikapoeder, peterselie, een stukje ansjovis, paprika, een half olijfje, dille)

1 Recept gevulde eieren met bieslook

  • 4 hardgekookte eieren
  • 1 el fijngehakte bieslook (vers is het lekkerst)
  • 1 tl mayonaise
  • 1 el crème fraîche
  • 1 tl dijonmosterd
  • optioneel: voor wat meer pit 3 druppeltjes tabasco
  • 1 tl paprikapoeder (voor decoratie)
Als u geen crème fraîche in huis heeft of geen bekertje wilt kopen voor een paar gevulde eieren, kunt u de crème fraîche ook vervangen door mayonaise of roomkaas. Als u niet van pittig houdt, kunt u de dijonmosterd vervangen door Franse mosterd.

2 Recept gevulde eieren met heksenkaas

  • 4 hardgekookte eieren
  • 2 el heksenkaas
  • (versgemalen) witte peper
  • zout
  • gehakte peterselie (voor decoratie)

3 Recept gevulde eieren met ansjovis

  • 6 hardgekookte eieren
  • een blikje ansjovisfilets (snijd deze in stukjes en houdt wat stukjes apart voor decoratie) 
  • 100 g roomkaas
  • 3 el mayonaise
  • zwarte en/of cayenne peper
  • gehakte peterselie 

4 Recept gevulde eieren met paprika

  • 4 hardgekookte eieren
  • 25 g roomkaas
  • 1 el mayonaise
  • 2 el kwark of Griekse yoghurt
  • gehakte rode paprika 
  • Italiaanse kruiden 
  • zout en peper
  • paprikapoeder (voor decoratie)

5 Recept gevulde eieren met olijven

  • 4 hardgekookte eieren
  • olijven (naturel, met pigment of met knoflook)
  • 50 g roomkaas
  • 1 el mayonaise
  • zout en peper
Houd voor ieder gevuld eitje een olijf apart voor de decoratie (dus 8 stuks). De rest hak je fijn voor in het mengsel.

6 Recept gevulde eieren met avocado

  • 4 hardgekookte eieren
  • een halve kleine rijpe avocado (deze prak je ook mee in het mengsel)
  • optioneel: een plakje ontbijtspek
  • 1 el citroensap (limoen is ook goed, dat maakt het wat zoeter)
  • 4 el mayonaise
  • een klein mespuntje cayennepeper
  • zout en peper
  • (verse) fijngehakte bieslook (voor decoratie)

7 Recept gevulde eieren met zalm

  • 4 hardgekookte eieren
  • een half blikje zalm (ca. 100 g) of gerookte zalm (ca. 100 g)
  • 50 g roomkaas
  • 2 el mayonaise
  • zout en peper
  • optioneel: halve tl dijonmosterd (voor wat meer pit) en een tl citroen-/limoensap
  • fijngehakte dille (voor decoratie)