Vloeibaar ei

Als u veel ei gebruikt, omdat u bijvoorbeeld zelf brood bakt of andere bakgerechten maakt, is het veel werk om telkens weer tientallen eieren open te breken. Daarom is er vloeibaar ei verkrijgbaar. U hoeft niet telkens treetjes eieren te kopen en al die eieren zelf open te breken; u zet gewoon een fles vloeibaar ei in uw koelkast. Omdat het vloeibare ei niet meer in de beschermende eierschaal zit, wordt het gepasteuriseerd om langer houdbaar te maken.  

Gepasteuriseerd ei

Gepasteuriseerd ei is vloeibaar ei dat kort verwarmd wordt. Dit wordt gedaan om de vegetatieve micro-organismen in het vloeibare ei te doden. De temperatuur komt bij het proces van pasteuriseren niet boven de 63°C. Op die manier worden de micro-organismen gedood, maar blijft het ei zijn eigenschappen behouden. Het blijft vloeibaar, stolt niet en verliest niet de eigenschappen die het nodig heeft voor de producten waarin het gebruikt wordt. Nadat de gepasteuriseerde eieren dit proces doorlopen hebben, worden ze snel gekoeld om ervoor te zorgen dat er geen sporen van micro-organismen uitgroeien.

Houdbaarheid gepasteuriseerd ei

Gepasteuriseerd ei dient u altijd gekoeld te bewaren bij een maximale temperatuur van maximaal 4°C. Hoelang het vloeibare ei houdbaar is, is afhankelijk van de hoeveelheid suiker en zout dat aan het gepasteuriseerde ei wordt toegevoegd. De gepasteuriseerde eieren zijn over het algemeen 6 weken houdbaar.

Vloeibaar ei en dus gepasteuriseerd ei, wordt veel gebruikt in de voedingsindustrie. Namelijk bij bakkerijen, de vleesindustrie, de ijs-industrie en productiebedrijven die sauzen en dressings maken. Het eiproduct wordt verwerkt in koekjes, broden, dressings, frieten, allerlei sauzen, vlees en ijs.