Hoe eieren je kunnen helpen afvallen

Over eieren is al veel tegenstrijdige informatie verspreid. Intuïtief zou je zeggen dat eieren erg gezond zijn, aangezien ze toch voldoende voedingsstoffen moeten bevatten om een ongeboren kuikentje te voeden, maar daar wordt toch ook vaak anders over gedacht. Eieren zouden je cholesterol verhogen en daardoor het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Dat is gelukkig niet waar en de intuïtieve gedachte blijkt (zoals in veel gevallen) helemaal juist: eieren zijn super gezond want ze zitten vol voedingsstoffen en er is meer, want eieren kunnen je zelfs helpen met afvallen.

Eieren en cholesterol

Laten we beginnen met de mythe over eieren en een hoog cholesterolgehalte. Het is inderdaad zo dat eieren behoorlijk wat cholesterol bevatten (zo'n 21 mg per ei). Daardoor is de link met een verhoogde cholesterolgehalte in je bloed is al snel gelegd. Dit is echter geen correcte link. Het cholesterol dat je lichaam nodig heeft wordt namelijk elke dag opnieuw in je lever geproduceerd, en wanneer je al behoorlijk wat cholesterol door je voeding (bijvoorbeeld door het eten van eieren) hebt opgenomen, maakt je lever simpelweg minder cholesterol aan. Bovendien is het soort cholesterol dat in eieren zit niet van de schadelijke soort die men LDL of "slecht cholesterol" noemt.

Eieren geven je een verzadigd gevoel

Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je cholesterolgehalte zal stijgen als je regelmatig een eitje eet, maar hoe kunnen eieren je dan helpen afvallen? Is een eitje geen echte caloriebom? Dat valt heel erg mee, want een enkel eitje bevat slechts 78 calorieën. Combineer dat met het feit dat eieren je snel een verzadigd gevoel geven en je hebt door waarom eieren je kunnen helpen met afvallen. Door de hoge concentraties aan eiwitten en gezonde vetten in ei hoef je er maar weinig van te eten om een verzadigd gevoel te krijgen. Daardoor heb je minder snel weer trek en is de kans groot dat je gemakkelijk minder calorieën binnenkrijgt.

Eieren bevatten nauwelijks koolhydraten

Wanneer je wilt afvallen, is koolhydraatarm eten wellicht het meest efficiënte dieet dat je kan volgen. Eieren kunnen je daar uitstekend bij helpen, want ze bevatten nauwelijks koolhydraten. Daardoor produceer je geen insuline en komt je bloedsuikerspiegel niet in de problemen. Een gezonde (lage) bloedsuikerspiegel is één van de voorwaarden om succesvol af te vallen.

Eieren helpen je met het verbranden van vet

Eieren bevatten de juiste soorten vet om je te helpen om snel vet te verbranden. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar toch is het echt waar. Dat gaat zo: door gezonde vetten te eten, krijgt je lichaam het signaal dat er vetten afgebroken moeten worden. Gevolg hiervan is dat je vetverbranding in gang wordt gezet waardoor je makkelijker overtollig vet kunt verbranden, en dat allemaal door het eten van een simpel eitje.

Kort samengevat zijn er dus heel wat redenen om eieren te eten: ze zitten boordevol gezonde voedingsstoffen, bevatten weinig koolhydraten, helpen je met het verbranden van vet en je hebt langer een verzadigd gevoel. Je kan eieren op tientallen verschillende manieren eten, van een uitgebreide boerenomelet tot een eenvoudig hardgekookt eitje als gezonde snack. Ideaal dus als je afvallen ook nog lekker wilt maken!