Het beste ontbijt om zin in zoet en hartig te omzeilen

Zin in zoet of hartigheid? Er is een manier om dit tegen te gaan. Met een specifiek ontbijtje bent u de rest van de dag bestand tegen zoete en hartige verleidingen. Lees wat het beste ontbijt is om de cravings naar snoep en snacks tegen te gaan.

Volgens nieuw wetenschappelijk onderzoek kunt u met ontbijten voorkomen dat u de rest van de dag zin krijgt in snoep, vette snacks of ander hartig (zout) eten. Hoe dan?

Dopamine

Mensen die het ontbijt overslaan hebben lagere dopaminelevels. Dat blijkt uit het onderzoek van de University of Missouri-Columbia. Dopamine is een stofje dat in onze hersenen ervoor zorgt dat we tevreden zijn en blij zijn. Het wordt ook wel 'het geluksstofje' genoemd. In ons brein zorgt het voor 'beloning' waardoor we ons gelukkiger en beter voelen. Slaat u het ontbijt over, dan heeft u minder dopamine in uw brein. Het gevolg hiervan is dat u de rest van de dag steeds meer zin krijgt in zoete, vette en hartige snacks, omdat deze producten zorgen voor een dopamineboost in uw brein. Maar... te veel suiker, vet en zout is natuurlijk helemaal niet gezond! Bij niet ontbijten wordt de zin in zoet, hartig en vet gedurende de dag zelfs steeds groter.

Wat is het beste ontbijt om die cravings te voorkomen?

"Ons onderzoek toont dat mensen veel minder verlangen naar zoete voedingsmiddelen als ze ontbijten," zegt Heather Leidy, assistent-professor voeding- en inspanningsfysiologie. Wat is het beste ontbijt om ook bestand te zijn tegen hartige en vette snacks? “Ontbijt dat rijk is aan proteïne verminderde hiernaast ook het verlangen naar hartige en vette voedingsmiddelen.” Een proteïnerijk ontbijt is dus het beste ontbijt om cravings naar zoet, vet en hartigheid te omzeilen.

Het beste ontbijt - 7 verschillende opties voor op een boterham:

1. Ei

Een gekookt ei, een gebakken ei, een omelet of roerei. Genoeg variatie mogelijk binnen dit voorbeeld van het beste ontbijt. Ei zorgt door het eiwit dus niet alleen voor een vol gevoel. Het weerhoudt u de rest van de dag om te snakken naar onder meer vette snacks. Proteïne zit overigens ook in de eidooier.

2. Tonijn of zalm uit blik

Een luxe ontbijtje dat helemaal niet  duur of veel werk hoeft te zijn. Zalm en tonijn uit blik zit zo op uw brood. Breng het op smaak met wat zout en peper en eventueel wat kappertjes, (zongedroogde) tomaatjes en/of mayo.

3. Kaas (met ei)

Kaas is proteïnerijk. Met een gekookt eitje in plakjes bevat uw boterham nog meer proteïne waardoor u langer verzadigd blijft.

4. Brie

Brie bevat nog meer proteïne dan gewone kaas. Nadeel: het is wat vetter, dus eet dit niet elke dag.

5. Kipfilet (met ei)

Kipfilet is ook een goede bron van proteïne. U kunt kiezen voor gesneden kipfilet, maar u kunt ook heel gemakkelijk zelf kipfilet koken voor op uw brood. Lekker en extra proteïnerijk met een eitje erbij!

6. Pindakaas

Sommige mensen hebben in de ochtend zin in zoet. Pindakaas is een zoet broodbeleg met toch veel proteïne.

7. Rosbief

Ook rosbief is een vleeswaar met veel proteïne. Het bevat tegelijkertijd weinig vet en weinig calorieën.
 
Bron(nen)
Eating breakfast increases brain chemical involved in regulating food intake and cravings -  University of Missouri-Columbia, via Eurekalert!