Wat u nog niet wist over eieren en stress

Een drukke periode, een slechte sfeer op het werk of nare ervaringen in uw privéleven: iedereen heeft wel eens last van stress. Het lichaam lijdt onder stress waardoor u zich zwak en vermoeid voelt. Met de juiste anti stress voeding houdt u uw lichaam op peil!

Stress is een reactie van uw lichaam op stressvolle gebeurtenissen. Als u haast heeft, ervaart het lichaam al stress. Dat is niet erg; want het lichaam is ervoor gemaakt om te reageren bij stressvolle gebeurtenissen. Het maakt stresshormonen aan – adrenaline en cortisol – om in actie te komen en de oorzaak van de stress op te lossen of af te wenden. Echter, wanneer de stress langer aanhoudt, heeft dit een negatieve invloed op het lichaam. Stress is namelijk niet alleen vermoeiend voor u, maar ook voor uw lichaam. Uw lichaam maakt zich bij blijvende stress continue klaar om in actie te komen, en dat kost het veel energie. Uw energie wordt gebruikt voor de actiemodus van het lichaam en hiervoor zet het (tijdelijk) het immuunsysteem op een lager pitje. Tegelijkertijd wordt de energievoorraad minder goed bijgevuld, doordat het slaapritme wordt verstoort door die continue actiemodus. 

Voeding tegen stress

Anti stress voeding bevat de juiste vitaminen en mineralen. Vitamines die het lichaam in tijden van stress beschermen, zijn de antioxidanten vitamine A, vitamine C, vitamine E. Hiernaast beschermen ook B vitaminen (B1, B5, B6, B12) en het mineraal magnesium het lichaam tegen stress.

Antioxidanten

Als u stress heeft, produceert het lichaam meer vrije radicalen. Vrije radicalen gaan normaal gesproken ziekmakers zoals bacteriën en virussen tegen, maar bij een teveel gaat het lichaam de vrije radicalen juist tegen en is het minder bestand tegen ziekteverwekkers. Antioxidanten helpen het lichaam het teveel aan vrije radicalen te vernietigen, en beschermen u zo tegen ziekte. Voeding tegen stress bevat dus veel antioxidanten.

Antioxidanten die u bij stress beschermen tegen ziekte zijn:

  • vitamine A (in vis, eieren, boter en lever). In eieren zitten ook carotenoïden die in het lichaam worden omgezet in vitamine A.
  • vitamine C (in citrusvruchten, aardappelen en koolsoorten).
  • vitamine E (plantaardige olie, noten en avocado).

B vitaminen

Bij stress wordt er meer cortisol aangemaakt. Dit heeft invloed op het slaapritme en uw energieniveau. B vitaminen zorgen voor meer energie en verminderen ook de cortisolproductie bij stress. Anti stress voeding is dus ook rijk aan B vitaminen. De belangrijkste B vitaminen die u meer energie geven in tijden van stress, uw immuunsysteem een boost geven, en ervoor zorgen dat u goed slaapt, zijn: vitamine B1, B5, B6 en B12. Eieren bevatten al deze B vitaminen.

Magnesium

Ten slotte is magnesium erg belangrijk bij stress. Magnesium raakt bij stress namelijk sneller 'op'. Het mineraal helpt spieren te ontspannen en is erg belangrijk bij uw belangrijkste spier: het hart. Zorg daarom dat u bij stress méér van dit mineraal binnenkrijgt met behulp van de juiste voeding tegen stress. Magnesium kan het lichaam uit eieren halen.

Eieren zijn goede anti stress voeding en zorgen ervoor dat u beschermd blijft tegen ziektes en uw energieniveau op peil blijft. Dus, heeft u stress? Tik een eitje!