Vet eten tegen vergeetachtigheid

Vetten zijn zeker niet slecht. Ze zijn juist belangrijke voeding voor de hersenen! Lees welke vetten in voeding uw hersenen beschermen tegen veroudering.

Onze zenuwcellen en ons DNA wordt eigenlijk continue beschadigd. Hiervoor heeft het lichaam een systeem dat de zenuwcellen continue herstelt. Als we ouder worden verliest dit systeem steeds wat meer aan functionaliteit. En dat geldt andersom ook: als het herstelsysteem minder goed werkt, worden we ouder (lichamelijk). Dat wilt zeggen dat onze cellen te lijden hebben en hierdoor verouderen. Gevolgen zijn bijvoorbeeld een slechter geheugen of slechter kunnen horen. Hoe kunt u deze verouderingsprocessen uitstellen en hoezo is vet goede voeding voor de hersenen?

Wetenschappelijk onderzoek

Recent onderzochten wetenschappers muizen met een defect in hun DNA herstelsysteem. Dit defect in het herstelsysteem veroorzaakt dat de muizen sneller ouder worden, net zoals kinderen met het Cockayne syndroom. Deze kinderen sterven op 10-12 jarige leeftijd. Uit het onderzoek bleek dat bij muizen die een dieet rijk aan vetten voorgeschoteld kregen, de verouderingsprocessen minder snel optraden. Hun gehoor werd beschermd en zij vielen minder snel af. “Het vet stopte het vervroegd verouderen,” stellen de onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen. “Ons onderzoek suggereert dat een vetrijk dieet de verouderingsprocessen kan uitstellen. Een vetrijk dieet lijkt ook de snelheid van het verouderen van de hersenen te verlagen,” zeggen de wetenschappers.

Voeding hersenen

De hersenen hebben altijd de behoefte aan suiker of ketonen. Dit is voeding voor de hersenen. Ketonen zijn de voedingsreserve voor het brein, met name als er te weinig glucose in het bloed zit. Het lichaam breekt vet af als er geen suiker is, en bij dit proces worden er ketonen geproduceerd.

Vetten die voeding zijn voor de hersenen

Welke vetten zijn goed voor het uitstellen van de verouderingsprocessen? De zogenoemde middellange vetzuurketens zoals die in kokosolie. “Met extra voeding voor de hersenen in de vorm van deze vetzuurketens krijgen de cellen de kracht om de schade aan cellen te herstellen,” zegt Morten Scheibye-Knudsen van National Instistue of Health.

Bron:
High-fat diet postponing brain aging - University of Copenhagen, via Esciencenews.com