Kalium verlaagt kans op beroerte

Kalium, dat bijvoorbeeld in eieren zit, verlaagt de kans op een beroerte. Dat suggereert nieuw onderzoek. Wat is kalium en hoe weet u of u kaliumtekort heeft?

Wat is kalium? Kalium gaat het bloeddrukverhogende effect van natrium (zout) tegen. Het regelt samen met de mineralen chloor en natrium de vochtbalans en bloeddruk van het lichaam. Zout zorgt voor een hogere bloeddruk, maar kalium gaat dat effect tegen. De twee mineralen kunnen als het ware niet zonder elkaar.

Kalium en beroerte(s) voorkomen

“Eerdere onderzoeken hebben bewezen dat kaliumconsumptie de bloeddruk kan verlagen, maar of kaliuminname ook daadwerkelijk een (dodelijke) beroerte kan voorkomen was nog niet duidelijk,” vertelt Sylvia Wassertheil-Smoller van het Albert Einstein College of Medicine. “Ons onderzoek bewijst maar weer hoe belangrijk fruit en groenten zijn. Ze zijn een belangrijke bron van kalium en hiermee verlagen zij aanzienlijk de kans op een beroerte.”

Hoge kaliumconsumptie

Bij het onderzoek werden ruim 90.000 vrouwen van een leeftijd tussen de 50 en 79 jaar 11 jaar gevolgd. De vrouwen hadden nog nooit een beroerte gehad en kregen gemiddeld bij aanvang van het onderzoek 2.611 mg kalium per dag binnen. Uit het onderzoek bleek het volgende:

  • Vrouwen met de hoogste kaliuminname via voeding, hadden 12% minder kans op een beroerte ten opzichte van vrouwen met de minste kaliumconsumptie
  • Vrouwen die geen last hadden van een hoge bloeddruk, hadden zelfs 21% minder kans op een beroerte
  • Bij vrouwen die wel al last hadden van hoge bloeddruk, nam de kans op een beroerte niet af, maar nam wel het risico op overlijden af

Kaliumtekort

De aanbevolen hoeveelheid kalium die u via voeding zou moeten binnenkrijgen, is ongeveer 3.500 mg voor volwassen mannen en 3.100 voor volwassen vrouwen. Vaak bereiken we met onze dagelijkse voeding niet deze aanbevolen hoeveelheid kalium. Toch zal een kaliumtekort niet zomaar ontstaan. De nieren regelen namelijk dat er voldoende kalium in het lichaam blijft doordat het kalium vasthoudt in plaats van uitscheidt bij een teveel aan het mineraal.

Hoe krijgt u dan een kaliumtekort? Als u bijvoorbeeld ziek bent geweest en veel heeft moeten braken, last heeft gehad van diarree of wegens ziekte plaspillen gebruikt. En natuurlijk verstoort een zout dieet ook de verhouding natrium-kalium in ons lichaam.

Kaliumrijke producten

Kalium is een belangrijk mineraal dat de kans op een beroerte en het risico op overlijden helpt verlagen. Het zit in meerdere voedingsmiddelen, waaronder in eieren, noten, melkproducten en zelfs in koffie! De hoogste kaliumgehaltes vindt u in witte en zoete aardappelen en bepaalde groente- en fruitsoorten zoals bananen en witte bonen. Als u uw groenten en aardappelen kookt in water, kunnen ze kalium verliezen. Eieren verliezen vanwege hun schaal minder kalium bij het koken. Tip: kook aardappelen met schil, en stoom groenten.

Bron(nen):
Potassium-rich foods cut stroke, death risks among older womanAlbert Einstein College of Medicine, Bronx, NY, via (e) Science News.