Hoeveel eieren mag u per week eten?

Jaren is er al discussie over eieren: zijn ze gezond of zijn het kankerverwekkende cholesterolbommen? Mag je wel of niet elke dag eieren eten of kun je eieren zelfs beter in de winkel achterlaten? Eiproducten zet de feiten op een rij:

Een recent onderzoek in The American Journal of Clinical Nutrition suggereert dat eieren eten de voortgang van prostaatkanker zou bevorderen, mogelijk door de choline (belangrijk voor onze hersenen en zenuwstelsel) in de eieren.
 
Een alarmerend bericht, maar de onderzoeksresultaten tonen niet dat eieren kankerverwekkend zijn. Wat er wel blijkt is dat een hoge eierconsumptie (van 5 eieren per week) bij mannen met prostaatkanker de progressie van de ziekte kan verhogen. Een opvallend resultaat is dat de ziekte zich ook sneller voortzet bij mannen die wekelijks slechts 1 ei eten in plaats van 2 of 3. Bovendien zijn er naast de eierconsumptie ook andere factoren gemeten die van invloed kunnen zijn. Zo was er een groter percentage roker van de grote eiereters ten opzichte van de mannen die minder eieren aten. 
 

Cholesterolbom?

Dit is deels waar. Een rauw scharrelei (maat m) bevat volgens het Voedingscentrum ongeveer 200 mg cholesterol. Cholesterol is echter niet alleen ongezond; het is immers een voedingswaarde. Dat betekent dat het hoort in een gezond eetpatroon, mits het in de juiste hoeveelheid wordt ingenomen. Cholesterol is een belangrijk onderdeel van onze lichaamscellen en het is nodig bij de aanmaak en regulatie van hormonen. Daarom maakt onze lever voor 75% van onze cholesterol aan, de overige 25% moeten we zelf uit voeding halen. Dat meldt de American Heart Association
 

Gezond en ongezond cholesterol 

Er zijn 3 soorten cholesterol, de belangrijkste zijn LDL en HDL. Elk met een eigen functie. Belangrijk is dat de verhouding goed blijft. Daar hoeven wij zelf niet voor te rekenen; dat regelt onze lever. Wat wel belangrijk is, is dat we een gezond eetpatroon hebben en dus gevarieerd eten (niet te veel verzadigd vet), voldoende bewegen en het liefst niet roken. Het vet in een ei bestaat voor 1/3de uit verzadigd vet. Het merendeel van het cholesterol in eieren zorgt dus voor gezond cholesterol dat de kans op hart- en vaatziekten doet afnemen.
 

Hoeveel eieren kunt u per week eten?

Kortom: eieren eten is niet kankerverwekkend, eieren zijn geen slechte cholesterolbommen en verhogen niet de kans op hart- en vaatziekten bij een aanbevolen inname van 3 eieren per week.
 
Bron(nen):
Intakes of meat, fish, poultry, and eggs and risk of prostate cancer progression - The American Journal of Clinical Nutrition.