Gezond pancake recept met blueberries!

Op zoek naar een lekker en speciaal ontbijt voor de kerst? Een ontbijt dat lekker is, gezond, maar toch niet te veel tijd en werk kost? Probeer eens dit recept voor blueberry pancakes.

Waarom zijn blueberry pancakes zulke gezonde pannekoekjes? Dat komt bijna geheel door de blueberries. Blueberries zijn één van de fruitsoorten met het allerhoogste gehalte aan antioxidanten. Elke dag hebben we minimaal tussen de 8000 en 11000 'antioxidanten units' nodig. Dat schrijft arts en gezondheidsonderzoeker Michael Greger. Aan dat aantal kom je normaliter niet, ook niet als je 2 stuks fruit eet, 200 gram groenten bij je avondmaal eet, en tussendoor nog eens rauwkost eet. Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die wel een hoog antioxidant gehalte hebben. En één van de belangrijkste is de blueberry. Andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, zijn rode sla, kidney bonen, gedroogde oregano en appels.

Het gaat dus niet helemaal om de hoeveelheid groente en fruit die u eet, maar het gaat óók om de kwaliteit van die producten!

Antioxidanten in de gezonde pancakes met blueberries

Antioxidanten beschermen u tegen ziektes en hebben een ontstekingsremmende functie. Zeker in de winter, en in de decembermaand, bent u vatbaarder voor virussen. Een goed idee dus om u te beschermen tegen de griep en andere verkoudheidsvirussen, door die heerlijke en gezonde pannekoekjes met blueberries te eten! Deze gezonde pancakes zijn ook aan te raden als u stress ervaart. Volgens een studie van Michael Greger kan het antioxidantniveau in ons lichaam binnen 2 uur volledig instorten wanneer we een stressvolle gebeurtenis meemaken.

Blueberry pancake recept

Om de gezonde pancakes écht gezond te maken, gebruikt u geen witte bloem voor het beslag, maar neemt u havermout. Havermoutvlokken hebben een andere structuur dan bloem, maar zijn rijk aan allerlei vitaminen (bv. Vitamine B) en mineralen (bv. IJzer). Natuurlijk is het het lekkerste als de gezonde pancakes eenzelfde structuur hebben als andere pancakes. Dat is heel simpel: je maalt de havermout gewoon fijn met een staafmixer of in de keukenmachine!

Het volledige pancake recept (voor 5 tot 6 kleine pannekoekjes)

  1. Maal 35 gram havermout fijn met de staafmixer
  2. Voeg de banaan in stukjes toe en mix samen met de havermout (met de staafmixer)
  3. Voeg een ei toe + 1 el honing/agave siroop + 1 tl kaneel + 1 tl bakpoeder + een snufje zout
  4. Mix goed
  5. Voeg eventueel wat melk of water toe om het beslag vloeibaarder te maken (afhankelijk van de grootte van de banaan en het ei)
  6. Mix 75 gram blueberries met het sap van een halve citroen of limoen
  7. Verhit olie of boter in de pan en maak 3 kleine rondjes (gebruik bijvoorbeeld een sauslepel voor de juiste hoeveelheid) Maak geen grote pannenkoeken met dit beslag; dat valt uit elkaar bij het omkeren.
  8. Keer de gezonde pancakes om zodra er luchtbelletjes verschijnen aan de bovenkant van het beslag
  9. Bak nog even op de andere kant en stapel de pancakes op een bord
  10. Giet de blueberrysaus over de pancakes, ét voila!

Eet smakelijk!

Bron:

How to get enough antioxidants each day - Nutrition Facts