Een ei pocheren: hoe doet u dat?
Eieren bakken, eieren koken, een omelet maken, eiersalade maken: allemaal lekker, maar soms wilt u eens iets anders. Pocheer eens een ei! "Een ei pocheren, hoe moet dat dan?" Dat leest u hier.
Een ei pocheren is net even wat anders dan een ei bakken of koken. De schaal gaat van het ei, maar toch dient het ei bij elkaar te blijven. Hoe doet u dat? Wat is de truc? Lees hoe u eieren kunt pocheren en probeer het eens uit. Gepocheerde eieren zijn heerlijk bij een salade en omdat u geen boter of olie gebruikt, is het bereide ei minder vet!
Eieren pocheren: de benodigdheden
- eieren (zo vers mogelijk)
- pannetje met water
- scheutje azijn
- een kopje/kommetje
- 2 lepels
- schuimspaan
- keukenpapier
Eieren pocheren lukt het beste met verse eieren. Haal hiervoor verse eieren bij een boer of (natuur)winkel waar de eieren niet ouder zijn dan 5 dagen. Eieren in de supermarkt zijn veelal ouder dan 5 dagen.
Het ei pocheren
- Doe een laag water met een scheutje azijn in het pannetje.
- Breng het water aan de kook.
- Zet het vuur lager (het water mag niet koken zodra u het ei gaat pocheren).
- Breek het ei voorzichtig in een kopje of kommetje (de dooier moet heel blijven).
- Draai met een lepel in de pan zodat er een draaikolk ontstaat.
- Is de draaikolk bijna uitgedraaid? Laat dan voorzichtig het ei in het midden van de draaikolk glijden.
- Breng het eiwit met de 2 lepels bij de eidooier.
- Na 3-4 minuten is het ei klaar (afhankelijk van de grootte van het ei: s/m eieren 3 minuten en l/xl eieren 4 minuten).
- Haal het gepocheerde ei met de schuimspaan uit de pan.
- Leg het op keukenpapier om uit te laten lekken.
Meerdere eieren pocheren
Pocheer 1 ei per keer. Krijgt u gasten en wilt u hun een gepocheerd eitje opdienen met bijvoorbeeld een salade, asperges of stukje vis? Verwarm dan de gepocheerde eieren nog even na in heet water (niet kokend) voor ongeveer 20 tot 30 seconden.
Succes en eet smakelijk!