7 Redenen waarom eieren een superfood zijn

Goji bessen, chiazaad, hennepzaad en tarwegras: superfoods zijn helemaal hip. Ze zouden gezond zijn vanwege de hoge concentraties antioxidanten en andere goede voedingsstoffen. Eieren zijn ook gezond. Ze zijn zelfs superfoods te noemen, en wel vanwege 7 aspecten.

1. Multivitamine

Vitaminen zitten niet alleen in groente en fruit. In een ei zit vitamine A, vitamine D, vitamine B5, B2, B6, B9 (foliumzuur), B12 en fosfor. Eieren verbeteren hierdoor uw energieniveau, uw zicht, weerstand, stofwisseling, ademhaling en zorgt voor een gezonde huid, haren en nagels. Ook draagt het bij aan stevige botten en tanden. Een soort multivitamine dus!

2. Verhoging weerstand

In eieren zitten verschillende voedingsstoffen die bijdragen aan een betere weerstand. Allereerst zitten in eieren carotenoïden. Het lichaam zet deze om in vitamine A en die vitamine is op z'n beurt weer goed voor de weerstand. Verder bevatten eieren ook vitamine D, belangrijk bij celdeling en celgroei, zoals die van het immuunsysteem. Ook de vitamine B6 en selenium uit eieren is goed voor de weerstand.

3. Energieboost

Ei bevat veel ijzer, een mineraal dat zorgt voor energie: u wordt minder snel moe doordat u zuurstof beter opneemt en vervoert naar organen en spieren. Hiernaast speelt vitamine B2 een belangrijke rol in het vrijmaken van energie. Het haalt de energie uit vet, koolhydraten en eiwitten.

4. Bescherming tegen hart- en vaatziekten

Eieren bevatten cholesterol. De meeste mensen schrikken hierdoor en zijn in de veronderstelling dat cholesterol ongezond is. Integendeel: cholesterol heeft iedereen nodig om gezond te blijven. Het zorgt namelijk voor de aanmaak van hormonen en de regulatie hiervan. Een goede balans tussen de verschillende soorten cholesterol is belangrijk. Het cholesterol in eieren is merendeels goed cholesterol: de gezonde vetzuren (goed cholesterol) beschermen juist tegen hart- en vaatziekten.

5. Goed voor de ogen

Eigeel is ook gezond. In eigeel zit luteïne en zeaxanthine. Deze stofjes zijn goed voor het oogweefsel. U kunt beter zien en wordt beschermd tegen aantasting van het oogweefsel door vrije radicalen die staar, verminderd zicht en blindheid kunnen veroorzaken.

6. Mooie, sterke en gezonde nagels en haren

Mooie, sterke en gezonde nagels en haren krijgt u door het sulfaat in eieren. Sulfaat helpt uw lichaam bij ontgiftingsprocessen. Broze nagels of dun futloos haar maakt u niet ziek, maar weerspiegelen wel uw gezondheid. En natuurlijk is het prettiger voor de dag komen met gezond en mooi haar en nagels.

7. Bescherming van de hersenen

Door de vitamine D in eieren heeft een lagere kans op depressies. Het blijkt namelijk dat mensen met lage gehaltes vitamine D een grotere kans hebben om depressief te worden. Ook scoren mensen met hogere vitamine D in hun voedingspatroon hoger op denktests. Vitamine D-tekort zou het denkvermogen zelfs verslechteren! Naast vitamine D bevatten eieren choline. Het lichaam maakt dit zelf aan, maar bij ouderen kan de inname van choline het geheugen verbeteren. Het stofje helpt bij de communicatie tussen hersencellen.

Eieren zijn erg gezond

Kortom: eieren zijn gezond. Niet alleen het eiwit, maar ook het eigeel is gezond. U hoeft zeker niet het gevoel te hebben dat u zondigt wanneer u geniet van een heerlijk gebakken eitje op zondagmorgen of eiersalade op uw toastje op een feestje. Zelfs het cholesterol in eieren is geen gevaarlijk iets, maar beschermt u juist tegen ziektes!