Veel gestelde vragen over eieren

  • Hoezo zijn er verschillende maten eieren?

Grote eieren worden niet gelegd door dikke kippen. De grootte van de eieren wordt bepaald door de leeftijd van een kip. Hoe ouder de kip, hoe groter (en zwaarder) het ei. De eieren smaken hetzelfde.

  • Waarom is het ene ei wit en het andere bruin?

De kleur van de eierschaal verklapt van welke soort hen het ei afkomstig is. Het zegt niets over de smaak of de kwaliteit van het ei. De kwaliteit van een wit en bruin ei is nagenoeg hetzelfde, dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de United States Department of Agriculture.

  • Zijn bruine eieren gezonder?

Vaak zijn bruine eieren groter, zwaarder en hebben ze een grotere eidooier. Een grotere eidooier betekent meer cholesterol. Bij een verhoogd risico op hart- en vaatziekten kunt u beter kiezen voor witte eieren, omdat deze een kleinere eidooier en daarmee een lager cholesterolgehalte bevatten. Eieren helemaal mijden is bij een verhoogd risico op hart- en vaatziekten niet nodig. Dat melden voedings- en gezondheidswetenschappers aan The University of Western Ontario. Beperk gewoon uw totale cholesterolinname, en dan met name uw inname verzadigde vetten. Die zorgen namelijk voor de verhoging van 'slecht' cholesterol.

  • Zijn biologische eieren gezonder?

Nee, biologische eieren zijn net zo gezond als andere eieren. Het enige verschil is dat de kippen biologisch voer krijgen (voer afkomstig van landbouw waarbij vrijwel geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt), meer ruimte hebben en op een dag ook (even) buiten mogen scharrelen. De kippen die biologische eieren leggen worden dus diervriendelijker behandeld. Maar dit heeft geen invloed op de eieren die zij leggen.

  • Wat betekent de code op een ei?

De lange code op ieder ei zegt u waar het ei vandaan komt. Het eerste cijfer geeft het soort ei weer (0= biologisch ei, 1= vrije uitloopei, 2= scharrelei, 3= kooi-ei). Hierna komt de landcode. In Nederlandse winkels zijn de eieren meestal afkomstig uit ons eigen land. De lange code hierna is het nummer van de boerderij, en het laatste cijfer zegt uit welke stal van de boerderij het ei komt.  

  • Een ei koken; hoe doe ik dat en hoelang moet een ei koken?

Breng voldoende water aan de kook (de eieren moeten geheel onder het water liggen). Doe er een snufje zout in zodat de eieren minder snel barsten. Houd het volgende schema aan bij een ei koken (weergave in aantal minuten):

Ei koken
  Zachtgekookt Zachtgekookt met zacht eigeel en hard eiwit Zachtgekookt met smeuïg eigeel en hard eiwit Hardgekookt
S 3 4 6 7
M 3,5 4,5 7 8,5
L 4 5 8 9

Klaar? Spoel de eieren direct af onder de koude kraan. Zo voorkomt u dat de schaal aan het ei blijft kleven bij het pellen.

  • Wat is de houdbaarheid van eieren?

De houdbaarheid van rauwe eieren is ten minste 28 dagen na de leg. Vaak is een ei langer goed. U kunt gemakkelijk eieren op houdbaarheid testen door ze in water te leggen. Als ze zinken, zijn ze nog goed en als ze gaan drijven is de houdbaarheid van de eieren verstreken. Een gekookt ei blijft 5 tot 7 dagen goed in de koelkast.

  • Hoe moet ik eieren bewaren?

Eieren kunt u bewaren in de koelkast. Hier blijven ze het langste houdbaar doordat de kou de groei van bacteriën remt. Ook het regelmatig keren van de eieren verlengt de houdbaarheid. De dooier zakt zo niet en komt niet met de schaal in aanraking waar bacteriën het eerste groeien. Ook gekookte eieren kunt u bewaren in de koelkast. Hierin blijven ze 5 tot 7 dagen goed.

  • Hoe groot is de kans dat er salmonella in mijn ei zit?

Salmonella is een bacterie die in de darmen komt via besmet voedsel. U kunt er goed ziek van worden. Zit er salmonella in ei? Die kans bestaat, maar is erg klein. Slechts 3 op de 10.000 eieren bevat salmonella. U kunt alleen een salmonella-infectie via een besmet ei oplopen als u het ei niet verhit; dus als u rauwe eieren consumeert.

  • Wat is gepasteuriseerd ei?

Gepasteuriseerd ei is vloeibaar ei dat kort verwarmd wordt om micro-organismen te doden. Het ei wordt eerst uit de schaal gehaald om vervolgens (gescheiden) in flessen te schenken. Doordat de eieren geen schaal meer hebben, zijn ze minder lang houdbaar. Door het pasteuriseren worden de bacteriën gedood en is het vloeibaar ei langer houdbaar; zo'n 6 weken.