Train uw brein en maak voortaan gezonde keuzes

Als we moe en lusteloos zijn, grijpen we vaker naar een vette hamburger en eten we het liefst gewoon een kant-en-klaar pizza als avondmaal. Hoe komt u hiervan af? Train uw brein en kies hierdoor voor gezonder eten.

Onze voedingskeuze wordt door een aantal factoren bepaald. Zo krijgen we als we moe zijn zin in een vette hap en hebben zwangere vrouwen vaak behoefte aan zoetigheid. Er is een manier om uw brein te slim af te zijn en ervoor te zorgen dat u een gezonde keuze maakt in de supermarkt, thuis of in een restaurant.

Ongezond eetpatroon

Recent wetenschappelijk onderzoek van de University of New South Wales toonde dat ratten – die normaal juist gevarieerd willen eten – door junkfood geen zin meer hebben in een gebalanceerd dieet. Met een ongezond eetpatroon in uw vakantie of in het weekend, maakt u het uzelf dus alleen maar lastig om gezond en gevarieerd te (blijven) eten. De voorkeur voor ongezonde voeding ontstaat dus dóór ongezonde voeding.

Verslaving

“We worden niet geboren met een voorkeur voor friet en een afkeur van volkoren pasta,” zegt professor Susan B. Roberts van Tufts University. “Dit ontstaat als reactie op het herhaaldelijke eten van het eten dat we in onze omgeving vinden.” Het is een soort verslaving. U eet bijvoorbeeld een paar keer lekkere friet en krijgt er vaker zin in, want het was zo lekker. Het beloningsgebied in de hersenen wordt gestimuleerd. U wilt meer!

Brein resetten

Wetenschappers dachten dat we – als we eenmaal de voorkeur voor ongezond voedsel hebben – hier moeilijk van afkomen. Professor Roberts zocht het uit en kwam tot de ontdekking dat we ons brein kunnen 'resetten' om weer zin te krijgen in gezonde voeding. Dit bleek uit de breinscan die na 6 maanden opnieuw werd uitgevoerd bij de proefpersonen van het onderzoek. Roberts mat de reactie in het beloningsgebied van de hersenen als de proefpersonen afbeeldingen zagen van gezonde en ongezonde voedingsmiddelen. “Het onderzoek toonde dat het toegenomen verlangen naar gezonde voeding gepaard ging met een afgenomen voorkeur voor ongezonde voeding,” aldus de voedingswetenschapper.

Gezonder eten

Hoe trainen we dat brein dan? De proefpersonen deden mee aan een gewichtsverliesprogramma bestaande uit les in gedragsverandering en een vezelrijk dieet van producten met een lage glycemische index (producten die langzaam worden opgenomen en langzaam maar langdurig voor energie zorgen). Voorbeelden zijn peulvruchten, rijst, volkoren producten, vruchtensappen en noten. Door dit gezonde eetpatroon gingen de proefpersonen dus niet alleen gezonder eten, maar maakten de personen voortaan automatisch een gezonde keuze als zij bijvoorbeeld in de supermarkt waren.

Zoek de glycemische index op van producten en train ook úw brein om gezonde keuzes te maken!

Bron(nen):

Training your brain to prefer healthy foods - Tufts University, via Science Daily.